Počeo da radi reciklažni centar neopasnog građevinskog otpada

Bez autora
Sep 14 2011

Prvi centar za reciklažu neopasnog građevinskog otpada, gde će biti odlagan i obrađivan za ponovnu upotrebu, počeo je da radi u Kormanu kod Kragujevca. Gradska uprava izdala je dozvolu kragujevačkom preduzeću „Jezero“ za sakupljanje i transport, skladištenje i tretman neopasnog otpada. Na prostoru od oko 10 hektara, na parceli u Kormanu, recikliraće se neopasan građevinski otpada kao što su beton, cigla, crep, drvo, plastika, gvožđe i bakar. Otpad iz fabrika i sa gradilišta moći će, nakon obrade, da bude ponovo upotrebljen za podlogu za asfalt ili kao agregat za nasipanje lokalnih puteva. Za ovaj posao je ranije registrovano i Javno komunalno preduzeće Čistoća, ali je do sada samo odlagalo neopasan građevinski otpad na centralnoj gradskoj deponiji u Jovanovcu. Početak rada prvog reciklažnog centra ima ogroman značaj jer će biti rasterećena deponija u Jovanovcu koja ima ograničene kapacitete, a materijal koji se bude reciklirao moći će ponovo da se iskoristi. Na ovaj način rešava se i ogroman problem divljih deponija, građevinskog šuta, koji se sve češće odlaže na privatnim parcelama u neposrednoj blizini grada.

Počeo da radi reciklažni centar neopasnog građevinskog otpadaPrvi centar za reciklažu neopasnog građevinskog otpada, gde će biti odlagan i obrađivan za ponovnu upotrebu, počeo je da radi u Kormanu kod Kragujevca.

Član Gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović kaže da je gradska uprava izdala dozvolu kragujevačkom preduzeću „Jezero“ za sakupljanje i transport, skladištenje i tretman neopasnog otpada. On je naveo da će se na prostoru od oko 10 hektara, na parceli u Kormanu, reciklirati neopasan građevinski otpada kao što su beton, cigla, crep, drvo, plastika, gvožđe i bakar. Otpad iz fabrika i sa gradilišta moći će, nakon obrade, da bude ponovo upotrebljen za podlogu za asfalt ili kao agregat za nasipanje lokalnih puteva.

Prema rečima Jovanovića, za ovaj posao je ranije registrovano i Javno komunalno preduzeće Čistoća, ali je do sada samo odlagalo neopasan građevinski otpad na centralnoj gradskoj deponiji u Jovanovcu.

- Početak rada prvog reciklažnog centra ima ogroman značaj jer će biti rasterećena deponija u Jovanovcu koja ima ograničene kapacitete, a materijal koji se bude reciklirao moći će ponovo da se iskoristi - rekao je Jovanović, dodajući da se na ovaj način rešava i ogroman problem divljih deponija, građevinskog šuta, koji se sve češće odlaže na privatnim parcelama u neposrednoj blizini grada. On je najavio da će lokalna uprava zatražiti od nadležnog ministarstva podršku u uklanjanju brojnih divljih deponija sa građevinskim otpadom kako bi ovaj problem u potpunosti bio rešen.

Jovanovićje naveo da lokalna samouprava otvaranjem reciklažnog centra nastavlja da realizuje plan o odgovarajućem zbrinjavanju svih vrsta otpada i njegovoj preradi. Do sada je rešen problem odlaganja guma u saradnji sa preduzećem „Holcim“, a radi se i na sakupljanju i reciklaži plastične ambalaže i papira.

- Težimo sistemu zbrinjavanja otpada kao u Nemačkoj, gde se reciklira i ponovo koristi blizu 70 odsto otpada - rekao je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik